Aankomst in Auckland

3 maart 2010 - Auckland, Nieuw-Zeeland

Het is nu woensdagmiddag en we liggen met z'n viertjes in onze eigen bedjes bij te komen van de lange heenreis. Vanochtend plaatselijke tijd 7.30 uur zijn we namelijk aangekomen in Auckland. De vliegreizen Amsterdam-Hong Kong en Hong Kong-Auckland gingen vrij vlot voorbij, maar echt slapen doe je niet in het vliegtuig. De heenreis begon voor mij met een treinreis van Zoetermeer via Den Haag CS naar Schiphol. Aangezien ik net na de spits vertrokken was, verliep de reis zonder veel problemen en was ik ruim op tijd op Schiphol. Om 10.30 uur afgesproken met Renee bij de incheckbalie in vertrekbalie 3. Ook Renee was met de trein gekomen, zij kon een rechtstreekse trein nemen vanaf Zaandam. Het inchecken van de gehele heenreis hadden we een avond van tevoren al via Internet gedaan, dus hoefden we alleen maar de bagage af te geven. We zaten allebei ruim onder het maximum bagagegewicht van 20 kilogram per persoon. Na een lekker bakkie koffie bij Starbucks gedronken te hebben, zijn we naar de paspoortcontrole gegaan. In de wachtruimte was het behoorlijk druk. Het hele vliegtuig (Boeing 747) bleek vol te zitten en verscheidene mensen hadden verdachte voorwerpen bij zich. We zijn lekker rustig gaan zitten in de wachtruimte en hebben gewacht tot de wachtrij wat korter geworden was. We vroegen ons af hoeveel mensen nu tegenwoordig een laptop meenemen op vakantie. Onze schattingen lagen tussen de 50% en 70% van de passagiers. Helaas kon de beveiliging van Schiphol hier ook geen antwoord op geven. Dus mocht iemand het weten, laat dan een berichtje achter (ook namens een nieuwsgierige Renee). Met ongeveer een halfuur vertraging zijn we uiteindelijk om circa 13.30 uur de lucht ingegaan.

Van Schiphol naar HongKong is het ongeveer 11 uur vliegen. Daarnaast is er 7 uur tijdverschil ten op zichte van Nederland, dus kwamen we 's ochtends vroeg (circa 7.30 uur) aan in Hong Kong. We hadden een stopover van ongeveer 8 uurtjes en zodoende konden we nog even de stad gaan verkennen. Johanna en Dirkjan waren waren al twee dagen in Hong Kong en zij adviseerden ons om vanaf het vliegveld de trein te nemen naar Hong Kong island. Zo gezegd zo gedaan. Maar om het vliegveld af te mogen, moesten we om eerst door de douane heen. Netjes in de rij aangesloten, maar halverwege bedachten we opeens dat we helemaal geen documenten hadden ingevuld, normaal gesproken krijg je die in het vliegveld maar wij hadden niets gezien. Uit een ooghoek zag ik een counter met formuliertjes. Snel daarheen gerend om twee formulieren te pakken en snel weer terug aangesloten in de rij. Al lopend de formulieren ingevuld en precies op tijd waren we klaar. In Hong Kong schijnen ze de laatste tijd moeilijk te doen bij mensen die een stopover maken. Maar we mochten gelukkig de luchthaven verlaten. Na geld gewisseld te hebben bij de Travelex zijn we comfortabel met de trein naar HongKong Island gegaan. Dit is een treinrit van circa 20 minuten. Een typische (vlieg)reizigerstrein met ruime plaatsen en afgescheiden bagageruimten. Op het treinstation troffen we Johanna en Dirkjan. Met z'n vieren wilden we de stad ingaan. We hadden een niet zo'n handige weg genomen en moesten een aantal keer een drukke weg oversteken. In tegenstelling tot andere Chinese steden toetert men niet vaak in Hong Kong en voor mijn gevoel maakte dat het oversteken eerder gevaarlijker dan veiliger. We hadden niet echt een plan gemaakt, maar Dirkjan had gelezen dat toeristen bij de Bank of China naar de 43e etage (exacte etage weet ik niet meer uit m'n hoofd) mochten gaan en dat daar een mooi uitzicht over de stad was. Het was even zoeken, maar uiteindelijk vonden we het gebouw. In Nederland is het niet zo moeilijk om zo'n hoog gebouw te vinden, maar in Hong Kong stikt het van de hoge gebouwen. We mochten gratis naar boven toe, maar moesten wel even onze (dag)rugzakken laten scannen en onze paspoorten laten zien. Op mijn werk is het ondenkbaar dat er (nog) toeristen toegelaten worden, maar in China is dit (gelukkig) nog wel mogelijk. Wat mij betreft is het een goede reclame voor zowel de Bank of China als voor Hong Kong. Nadat we van het uitzicht genoten hebben, hebben we een soort saucijzenbroodje en koffie gekocht. We hadden nog steeds tijd over en zijn naar Hong Kong park gelopen. Dit is echt een fraai park midden in de stad. Een mooie waterpartij en verscheidene mooie planten en bomen. Een oase van rust zijn zulke parken. Maar op het moment dat wij er waren, waren er ook een paar schoolklasjes. Af en toe hoorde je een begeleidster dan wat Chinese of Engelse woorden roepen. Er was een overdekt vogelreservaat midden in het park waar verschillende fraaie vogelsoorten te zien waren. Hier hebben we echt van genoten. Daarna was het alweer tijd om terug te gaan naar het station. Het is een behoorlijk klamme bedoening daar en we hebben echt flink lopen zweten daar. We waren dus blij dat we weer in de koele trein mochten gaan zitten. Via een fraaie (en overdekte) shoppingarea kwamen we weer bij het station aan en waren we in no-time met de trein weer terug op het vliegveld. Het tweede gedeelte van de vliegreis kon beginnen.

Van Hong Kong naar Auckland hadden we een hele lieve stewardess (Cherrie). Wederom weer een hoop spelletjes gespeeld en de tijd vloog voorbij. Nu hadden we wel geprobeerd om wat meer te slapen in het vliegtuig en dat lukte gelukkig nog ook. Renee had vegetarische maaltijden besteld in het vliegtuig en kreeg elke keer als eerste haar eten. Zij kreeg een soort voorkeursbehandeling van de stewardessen. Zodoende was er al gauw contact gelegd tussen Cherrie en Renee. Na de vlucht zijn we samen op met haar op de foto gegaan. Johanna en Dirkjan zaten drie rijen achter ons maar hadden behoorlijk veel last van een schreeuwerig en huilend kind. Zij kwamen daarom gebroken aan in Auckland. De vlucht Hong Kong - Auckland duurde ongeveer 11 uur en er kwam (weer) 5 uur tijdverschil bij. We zijn precies volgens schema vertrokken (15.25 uur) en precies op tijd (07.30 uur) aangekomen in Auckland. We hadden bij aankomst echt een schitterend uitzicht over Auckland en het was helder weer. Echter toen we na het bagage ophalen en de laatste controle door beveiligingspersoneel uiteindelijk het land in mochten, bleek het ineens behoorlijk te regenen. Er werd moeilijk gedaan over ons schoeisel. Er wordt gevraagd of reizigers "hiking"schoenen bij zich hebben. Wij hebben netjes na overleg met personeel ter plaatse dat onze schoenen niet onder deze categorie geschaard hoefden te worden. Maar bij het scannen van de bagage moesten we toch onze schoenen uitpakken en deze laten zien. Uiteindelijk was er niets aan de hand, maar je weet maar nooit wat zo'n beveiligingsagent wil doen. Met een taxibusje werden we naar ons appartement  gebracht. Bij aankomst bleek het gelukkig alweer opgeklaard te zijn en zijn we toch droog overgekomen. Bagage gedropt en direct lopend de stad verkend. Via de haven (gegeten bij Subways) en een park zijn we naar de Sky Tower gelopen. Vanaf de Sky Tower hebben we genoten van een schitterend uitzicht. Daarna weer terug gelopen naar ons appartement. Totaal vandaag circa 3 uurtjes gelopen, maar daar moet wel eerlijk bij gezegd worden dat we vrij vaak stilgestaan hebben en al behoorlijk wat toeristenwinkeltjes gezien hebben.

De volgende verhalen gaan zeker korter worden. Ik moet nog even ontdekken hoeveel informatie ik nu precies in de verslagen moet gaan typen. Morgen gaan we in elk geval met een toeristenbus nog wat hoogtepunten van Auckland bekijken en de dag erna gaan we beginnen met onze rondreis met eigen huurauto. Jullie horen nog wel van ons.

Jullie hoeven mij geen sms-jes te sturen, want mijn telefoon doet het hier niet. Overigens is het hier precies 12 uur later. Echt moeilijke omrekeningen om de tijd te bepalen zijn dus momenteel niet nodig.

Ik ga nu mijn vingers weer rust gunnen na het typen van al die letters. Tot de volgende keer.

1. Bertus en Lily:
    3 maart 2010
    Al de berichten goed ontvangen. Nu Nieuw Zeeland verkennen.
    Heel veel plezier en allemaal de groeten. Ps. de week van 15 maart
    ben ik in Limburg.Bertus,